Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka pasterska

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 8 szt
czosnek pieczon-główki 2 szt
masło 50 g
śmietana 220 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 2 łyżki
cebula 1 szt
marchewka 2 szt
jaja 2 szt
bułka 2 szt
mleko 250 ml
soczewica 20 dag
bazylia do smaku
tymianek do smaku
dynia 1 szt
pieczarki 30 dag
seler naciowy 2 łodygi
twaróg 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka pasterska

Ziemniaki ugotować do miękkości, utłuc ze skórką, wycisnąć upieczony czosnek, utrzeć z ziemniakami Dodać ser, masło, śmietanę, trochę soli i pieprzu, wszystko razem utrzeć.
Dynię makaronową przeciąć, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 1,5 godziny. Po upieczeniu wydrążyć miąższ.
Pozostałe warzywa pokroić na kawałki, dodać grzybki, polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem i dusić kilkanaście minut.
Jaja rozbełtać, dodać bułki nasączone mlekiem, oprószyć bazylią, tymiankiem, wymieszać, dodać do warzyw i pieczarek. Soczewicę gotować przez 30 minut, połączyć z farszem warzywno-pieczarkowym, wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę soczewicy z warzywami i grzybami, pieczoną dynię makaronową a na wierzch rozłożyć puree z czosnkiem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena13 08.07.2012 14:05
uwielbiam taką;)
Iwona51
Iwona51 11.01.2012 09:21
fajna
Kopiko1983 02.10.2011 16:30
Pyszna! Mniam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak