Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sztuka mięsa smażona w głębokim tłuszczu z suszonymi pomidorami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięsa wieprzowego (od szynki, karczku, łopatki) 1/2 kg
pomidorów świeżych 4 szt.
czosnku 6 ząbków
olej z pestek winogron 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sztuka mięsa smażona w głębokim tłuszczu z suszonymi pomidorami

Pomidory przyrządziłam cztery dni wcześniej, więc przygotowanie mięsa nie zajęło mi dużo czasu.

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze z piecyka wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 110 stopni na około 4 godziny. Wyjąć, ostudzić i ponownie wstawić na kolejne cztery godziny. Po tym czasie pomidory przełożyć do słoika, przekładając pokrojonymi ząbkami czosnku oraz posiekaną bazylią. Tak przygotowane pomidory zalać ciepłym olejem z pestek winogron i zakręcić słoik.

Oczyszczone i osuszone mięso pokroić w plastry ułożyć w naczyniu i zalać przygotowanymi wcześniej pomidorami. Można jeszcze troszkę dosolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko wymieszać i odstawić na około 3 godziny.

Na patelnię przełożyć całą zawartość naczynia, smażyć na każdej ze stron do czasu, aż mięso będzie miękkie (trzeba tylko uważać, aby pomidory się nie przypaliły). Dzięki smażeniu w oleju z pestek winogron mięso jest kruche i wspaniale pachnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 28.10.2011 19:01
super
agogo2 28.10.2011 19:00
super
ilka_86 17.06.2011 08:54
mniam:)
IKrakowianka 10.03.2011 22:56
Świetny pomysł na obiad i piękna fotka :)
Izabela/bella81 06.02.2011 17:59
pięknie wygląda
IlonaAlbertos 25.11.2010 21:08
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak