Sztuka mięsa smażona w głębokim tłuszczu z suszonymi pomidorami

Sztuka mięsa smażona w głębokim tłuszczu z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięsa wieprzowego (od szynki, karczku, łopatki)

    1/2 kg
  • pomidorów świeżych

    4 szt.
  • czosnku

    6 ząbków
  • olej z pestek winogron

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory przyrządziłam cztery dni wcześniej, więc przygotowanie mięsa nie zajęło mi dużo czasu.

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze z piecyka wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 110 stopni na około 4 godziny. Wyjąć, ostudzić i ponownie wstawić na kolejne cztery godziny. Po tym czasie pomidory przełożyć do słoika, przekładając pokrojonymi ząbkami czosnku oraz posiekaną bazylią. Tak przygotowane pomidory zalać ciepłym olejem z pestek winogron i zakręcić słoik.

Oczyszczone i osuszone mięso pokroić w plastry ułożyć w naczyniu i zalać przygotowanymi wcześniej pomidorami. Można jeszcze troszkę dosolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko wymieszać i odstawić na około 3 godziny.

Na patelnię przełożyć całą zawartość naczynia, smażyć na każdej ze stron do czasu, aż mięso będzie miękkie (trzeba tylko uważać, aby pomidory się nie przypaliły). Dzięki smażeniu w oleju z pestek winogron mięso jest kruche i wspaniale pachnie.

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agogo2

28.10.2011 19:01
super

agogo2

28.10.2011 19:00
super

ilka_86

17.06.2011 08:54
mniam:)

IKrakowianka

10.03.2011 22:56
Świetny pomysł na obiad i piękna fotka :)

Izabela/bella81

06.02.2011 17:59
pięknie wygląda

IlonaAlbertos

25.11.2010 21:08
Ciekawy przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat