Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w sosie czekoladowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 5 szt
cukier 3 łyżki
skórka z pomarańczy 1 łyżka
mleko 1 szklanka
kakao 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
cukier waniliowy 15 g
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w sosie czekoladowym

Gruszki obrać, podzielić na połówki. Ok 2 szklanek wody zagotować z 1 łyżką cukru, skórką pomarańczową oraz cynamonem, włożyć owoce, gotować kilka minut. Gruszki wyjąć z syropu i ułożyć na talerzykach. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru. Mleko zagotować. Kakao wymieszać z pozostałym cukrem i odrobiną zimnego mleka. Dodać do gorącego mleka, wymieszać, zagotować. Odstawić i wymieszać z utartymi żółtkami. Gorącym sosem zalać gruszki, ostudzić wstawiając do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 31.12.2013 08:55
pyszny deser
zuzanna_z 20.04.2012 12:41
smaczne
Angelika10 17.11.2011 00:22
mmmm pycha
barbara11561 07.07.2011 02:36
brzmi bardzo smacznie,szkoda że nie ma zdjęcia:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak