Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kremowa z porów

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory 3-4
ziemniaki 2
pęczek włoszczyzny
kromki czerstwej bułki 4
gęsta śmietana 3-4 łyżki
ząbki czosnku 4
olej 2 łyzki
tymianek 2
szałwi 2
rozmarynu 2
strączek chili 1/2
Liść laurowy suszony Prymat 2
gałka muszkatałowa
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kremowa z porów

Pory po oczyszczeniu i odcięciu korzonek, przekrajamy na wzdłuż na pół. Kroimy na cienkie plasterki i smażymy na patelni aż stana się szkliste. Włoszczyznę umytą zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy zioła liście laurowe, obrany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 30min. Przecedzamy i wlewamy bulion do porów. Gotujemy 15min, całość miksujemy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy na piure. Dodajemy do zupy i mieszamy. Gotujemy. Doprawiamy śmietana, gałką muszkatołową. Kromki bułki ułóż na blasze i posyp serem. Pieczemy 5min w temp. 200st. Zupę wlaną do miseczek posypujemy chili.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 17.12.2010 10:58
pewnie smaczna jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak