Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z rozbefu ze szparagami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

stek wołowy 3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 1 łyżka
szparagi 30 dag
szalotka 2 szt
oliwa 1 łyżka
olej rzepakowy 4 ("canola")

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z rozbefu ze szparagami

Grube steki (około 5cm) oprószyć solą i pieprzem. Na patelnię wlać olej canola, smażyć mięso 3 minuty z każdej strony. Następnie włożyć mięso do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 8 minut, mięso będzie wówczas średnio krwiste. Po wyciągnięciu z piekarnika, położyć na steki masło.
Szparagi umyć, odciąć końcówki, wrzucić na 45 sekund do mocno osolonego wrzątku, następnie wrzucić do wody z lodem. Drobno posiekane szalotki wsypać na patelnie z oliwą, dodać szparagi i obtoczyć je w maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Steki podawać ze szparagami z dodatkiem sosy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 09.09.2012 20:07
super
romanrafal
romanrafal 04.08.2012 11:46
świetne danie
Seba 08.03.2012 09:05
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak