Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz wigilijny dla zapracowanych :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki 4 szt
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/16 szt
por 1/2 szt
cebula 1 szt
jabłko 1 szt
śliwki suszone 2 szt
grzyby suszone 4 szt kapeluszy
koncentrat buraczany w płynie - do smaku
sok z kiszonej kapusty - do smaku
Goździki całe Prymat 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szt
miód - do smaku
woda 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz wigilijny dla zapracowanych :

Buraki i resztę warzyw obrać i pokroić na kawałki .Zalać wodą .Dodać pokrojone na ćwiartki nie obrane jabłko , goździk, grzyby, pieprz w ziarnach i gotować 45 minut. Przecedzić .Doprawić do smaku koncentratem buraczanym ( lub sokiem z buraków czy barszczem w proszku ) , sokiem z kapusty kiszonej i miodem . Zagotować . Zostawić by smaki sie przegryzły .
Nie jest to co prawda barszcz tradycyjny ale zawsze lepszy niż taki zupełnie papierkowy - smaczny . Do tego proponuję zamiast pasztecików tosty z farszem grzybowym. Barszcz można ugotować dzień wcześniej ( na farsz wyjąc grzyby z wywaru ), farsz do tostów też dzień wcześniej- a tosty zrobić bezpośrednio przed podaniem.
A sok z kiszonej kapusty wcale nie trzeba zdobywać osobno- wystarczy odcisnąć kapustę kiszoną którą kupimy na bigos lub kapustę z grzybami ( a jak nie to zakwasić barszcz sokiem z cytryny ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Neetka90 13.04.2012 22:02
super! :)
Neetka90 13.04.2012 22:02
super! :)
justyna54 14.04.2011 12:32
mniam
Henryka2 06.01.2011 19:07
Pięknie podane!
ElizaT 02.01.2011 22:54
pięknie go Pani podała ;) Musiał być smaczny ! Uwielbiam wszelkie zupy oraz barszcze mniam ;)
matii6 18.12.2010 20:42
naprawdę szybki do zrobienia,może spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak