Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okoń nilowy w kwaskowatej galarecie :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

okoń nilowy 2 filety
woda 1/2 litra
Pieprz biały mielony Prymat - do smaku
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
por (biała część) 1/2 szt
seler korzeniowy 1/16 szt
sok z cytryny - do smaku
cukier - do smaku
delikat - do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielski 4 szt
cebula 2 szt
Przyprawa do zup i potraw Kucharek - do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Okoń nilowy w kwaskowatej galarecie :

Ugotować wywar z włoszczyzny z Delikatem ( lub kostką bulionu rybnego ), liściem laurowym , zielem angielskim , cebulą .Przecedzić .Włożyć pokrojony w kawałki filet z okonia nilowego i na małym gazie gotować 15 minut. Ostrożnie wyjąć rybę i ułożyć w miseczkach ( półmiskach ) na których będzie wylewana .Przecedzić ponownie wywar - doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru, maggi, pieprzem mielonym ( białym ) . Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i rozpuścić w gorącej zalewie , zalać zalewą ryby ( udekorowane ozdobnie powycinaną marchewka , zieleniną - jak kto woli ). Zostawić na minimum 3 godziny ( a najlepiej dobę ).
Galaretka powinna być lekko kwaskowa .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 19.05.2011 13:59
Muszę wypróbować, bo aż mi ślina poleciała jak zdjęcie ujrzałam !
Henryka2 06.01.2011 19:09
Muszę wypróbować!
mirosława4 31.12.2010 21:51
pyszna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak