Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek z biała kiełbaską

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białej kiełbasy 1 pętelek
włoszczyzna
ukiszonego żuru 1i1/2 szkl
czosnku 1 zabek
czosnku 15dag
Liść laurowy suszony Prymat
cebula 1szt
kwaśnej śmietany pol szkl
pieprz, sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: żurek z biała kiełbaską

Do półtora litra wrzącej wody włożyć kiełbasę, ząbek czosnku, liść laurowy, obraną włoszczyznę i cebulę. Zagotować, doprawić solą i pieprzem, gotować dalej pod przykryciem, aż kiełbasa i jarzyny będą miękkie. Wyjąć kiełbasę, wywar odcedzić, ponownie zagotować. Dodać umyte i pokrojone w płatki pieczarki, po 5 minutach wlać żur i, mieszając, zagotować. Dodać śmietanę, roztarty ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Żur można podawać z ziemniakami lub kawałkami kiełbasy i połówkami jaj ugotowanych na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 01.06.2012 22:49
pyszny
marchewka 14.05.2011 23:29
mniam
Teresa19 07.04.2011 08:12
Super .
joanna77 19.03.2011 17:45
pychotka
alaaa 02.02.2011 16:22
taki żurek jest super,bardzo lubię
Kate131 16.12.2010 13:13
dawno nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak