Kurczak z warzywami na ostro

Kurczak z warzywami na ostro

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    50 dag
  • udko z kurczaka

    50 dag
  • marchewka

    2
  • łodygi selera naciowego

    2
  • cebulki dymki ze szczypiorem

    2
  • ząbki czosnku

    2
  • ziemniaki

    3
  • puszka kukurydzy

    40 dag
  • sok pomidorowy

    1/2 szklanka
  • makaron świderki

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować we wrzącej wodzie, posolić. Opłukane cebulki (szczypior odłożyć) i obrany czosnek posiekać i wymieszać z pastą paprykową. Filety i udka opłukać, osuszyć, oprószyć pieprzem i solą, natrzeć doprawioną pastą i odstawić. Po 2 godz. zalać taką ilością gorącej wody, żeby przykryła mięso, gotować je na małym ogniu ok. 45min. Ostudzić z udek wyjąć kości i całe mięso pokroić na małe kawałki, włożyć do wywaru. Warzywa obrać, marchewki zetrzeć na tarce o dużych otworach, ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do mięsa i gotować razem, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec wrzucić odsączoną kukurydzę, a potem potrawę wymieszać z sokiem pomidorowym i sokiem z cytryny, dosolić do smaku. Podawać z makaronem, posypać odłożonym i posiekanym szczypiorem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ziutula

22.03.2012 22:52
zamiast kukurydzy dałam groszek, bardziej lubimy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat