Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszone buraki

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sprawdzony przepis na kiszone buraki. Bardzo dobre jako zakwas do barszczu i sok do picia. 

Składniki:

buraki 3 kg
sól do smaku
czosnek do smaku
koper 1 sztuka
Gorczyca biała cała Prymat 3-5 sztuk
Kolendra cała Prymat 3-5 sztuk
chleb 1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszone buraki

1. Buraki umyć, oczyścić, pokroić w dość duże plastry i włożyć do glinianego garnka lub słoja.

2. Dodać kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru z nasionami. Można też dodać kilka nasion gorczycy i kolendry oraz skórkę z razowego, żytniego chleba, którą należy wyjąć po rozpoczęciu fermentacji.

3. Zalać całość dobrą wodą źródlaną lub oligoceńską, obciążyć buraki kamieniem, tak aby nie wypływały powyżej linii wody w naczyniu.

4. Naczynie przykryć, aby się nie zakurzyło i postawić w ciepłym miejscu na kilka dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

robert11 06.01.2011 15:31
nice:=))
robert11 06.01.2011 15:31
nice:=))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak