Kasztaniaki

Kasztaniaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

  • masło

  • jajka

  • proszek do pieczenia

  • płatki migdałowe

  • cukier

  • śmietana

  • aromat migdałowy

  • cukierki Kasztankowe

  • słupki migdałowe

  • mleko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: 3 szkl. mąki (szkl. poj. 250ml); 250 g masła; 1 jajko; 1 żółtko; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3/4 szkl. cukru; 100 g płatków migdałowych; 2 łyżki gęstej śmietany; kilka kropli aromatu migdałowego
NADZIENIE: 50 dkg cukierków; kilka łyżek mleka albo słodkiej śmietanki; słupki migdałowe

sposób przygotowania: Zimne masło posiekałam z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i płatkami migdałowymi. Dodałam kilka kropli aromatu, jajko, żółtko i śmietanę - zagniotłam ciasto. Jeśli byłoby zbyt miękkie trzeba podsypać niewielką ilością mąki. Gdyby była zbyt suche - dodać śmietany. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjęłam, zagniotłam ponownie i oddzielając po kawałku rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wylepiłam malutkie foremeczki do babeczek - mają ok. 3 cm średnicy. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st. aż się zezłociły - trzeba pilnować bo lubią się przypalać. Ciepłe wyjęłam z foremek i odstawiłam do wystudzenia.
Cukierki pokruszyłam. W teflonowym rondelku o grubym dnie zagrzałam ok. 1/3 szkl. mleka, wsypałam cukierki i podgrzewałam kilka chwil mieszając aż się rozpuściły - nie należy robić tego zbyt długo bo wytrąci się tłuszcz.
Gorącą masę nakładałam porcjami na babeczki i od razu dekorowałam je wciskając w masę migdałowe słupki. Gotowe babeczki odstawiłam do zastygnięcia.
Nie powiem Wam ile babeczek mi wyszło bo nie liczyłam...zresztą to zależy też od tego jak grubo rozwałkujecie ciasto i od wielkości foremek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (62)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

15.05.2017 23:54
bardzo dawno nie lubiłam, smak dzieciństwa

jan_mag

30.03.2017 11:49
Bardzo pomysłowe

cookingangelika

10.02.2017 11:14
świetnie podane robi wrażenie

marta1371

08.01.2017 14:25
Chętnie wypróbuję przepis na kasztanki

dodi

23.12.2016 14:10
pyszniutkie, mniam

Klausia

08.12.2016 17:08
Jesienne-na czasie.

Franciszek

26.07.2016 11:16
pyszne do kawy

Milena

08.07.2016 18:13
Doskonały pomysł :)

Kolorowa

07.04.2016 20:51
Pewnie pyszne !

ben-ka

25.03.2016 22:03
Fajny pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat