Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karp w pieprzowej panierce

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 2 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 szklanki
mąka kilka łyżek
pieprz w ziarenkach 1,5 łyżeczki
olej roślinny 1/2 szklanki
rozpuszczone masło 1/4 szklanki
szczypta soli
sok z jednej cytryny
cytryny 3 szt.
koperek do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: karp w pieprzowej panierce

Rybę wypatrosz, odetnij głowę. Przekrój na dwa filety, usuń kręgosłup i wyjmij duże ości. Dokładnie opłucz, a następnie pokrój filety na porcje. Tak oczyszczoną rybę skrop sokiem z cytryny, natrzyj szczyptą soli, odstaw do lodówki na 30 minut.
Pieprz w ziarenkach lekko utłucz i wymieszaj z bułką tartą. Karpia oprósz mąką, panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor na oleju wymieszanym z masłem.
Cytryny sparz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i pokrój w plasterki. Rozłóż na półmisku z koperkiem, na nich ułóż usmażonego karpia. Podawaj z kulkami masła obtoczonymi w posiekanym koperku i startej skórce cytrynowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak