Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki kolendrowe z rozmarynowym sosem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziamniaki 0,5 kg
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
rozmaryn 1 gałązka
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki kolendrowe z rozmarynowym sosem

Ziamniaki obrać i ugotować. Po ostudzeniu zmielić. Dodać mąkę, nasiona kolendry rozbite w moździerzu, i jajko. Wyrobić ciasto, jak jest za rzadkie dosypac mąkę.
Uformować kotleciki i spłaszczyć je za pomocą noża- zrobić na nich delikatną kratkę. Wrzucać kotleciki do osolonego wrzątku z łyżką oliwy na parę minut.
Po wyjęciu z wody smażyć na patelni z odrobiną oleju z każdej strony aż się ładnie zarumienią.
cebulę i czosnek obrać i posiekac drobno. Podsmażyć- najlepiej jest dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa wcześniej. Ja zawsze jak piekę mięso i zostanie mi taki fajny sos, to mrożę go i wykorzystuję potem do sosów. Dodać posiekany rozmaryn, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kotleciki podawac polane sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 19.01.2011 17:48
fajny pomysł na kotleciki bez mięsa
Grażyna13 11.01.2011 11:54
Podobają mi się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak