Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe oponki z lukrem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 6 szklanek
cukier 1 szklanka
drożdże 0,5 kostki
cukier waniliowy 0,5 opakowania
jajko 4 szt
olej 0,75 litra
kolorowa posypka do smaku
wiórki kokosowe do smaku
cukier puder 6
aromat pomarańczowy 3 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe oponki z lukrem

Drożdże rozrobić w szklance wody z dodatkiem cukru i mąki i odstawić w ciepłe miejsce,aby podrosły.
Do miski wsypać mąkę,dodać jajka,cukier,cukier waniliowy,wlać rozrobione drożdże i zagnieść ciasto.Ciasto rozwałkować i wyciąć oponki.Wycięte oponki wrzucać do rozgrzanego oleju,smażyć na złoty kolor.Następnie polać lukrem,posypać posypką i wiórkami kokosowymi.
Lukier sporządzić z 6 łyżek cukru pudru,1,5 łyżki wody z dodatkiem 3 kropel aromatu pomarańczowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 24.09.2011 17:01
slicznie wygladaja
maciek7 15.09.2011 21:24
super
oliwkowa
oliwkowa 07.08.2011 22:15
Pycha
lukoszek88 26.04.2011 15:53
Pysznie wyglądają
agnieszka214 16.12.2010 07:42
mniam
m1monika 15.12.2010 19:54
ale pychotka!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak