Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 600 g
cebula biała 450 g
boczek 100 g
jajko 2 szt
mleko 1,2 l
smietana 18% 1,8 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 lyzki
masło 1 szt
natka pietruszki 4 lyzki
ser gouda 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Boczek pokroić na małe kawałki, żółty ser zetrzeć na tarce o grubych otworach.Jaja roztrzepać w mleku. Dodać śmietanę, sól, pieprz i natkę piet­ruszki.Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaki i cebulę ułożyć warstwami tak, aby ostatnie były ziemniaki. Na to położyć boczek, a na wierzchu zapiekanki rozłożyć żółty ser. Całość zalać jajkami roz­trzepanymi z mlekiem.Zapiekankę posypać tartą bułką i obłożyć plasterkami masła. Piec na dolnym poziomie piekarnika. Przez ostatnie 10 minut zapiekać na gór­nym poziomie piekarnika, tak aby zapiekanka nabrała złocistego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak