Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa przekąska

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 6 szklanek
drożdże 0,5 kostki
cukier 1 szklanka
jajko 3 szt
cukier waniliowy 0,5 opakowania
cukier puder 6 łyżek
aromat pomarańczowy 3 krople
kolorowa posypka do dekoracji
olej 0,75 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa przekąska

Drożdże rozrobić w szklance wody z dodatkiem cukru i mąki i odstawić w ciepłe miejsce,aby podrosły.
Do miski wsypać mąkę,dodać jajka,cukier,cukier waniliowy,wlać rozrobione drożdże i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na porcje,rozwałkować i wyciąć koła.Wycięte koła wrzucać do rozgrzanego oleju,smażyć na złoty kolor.Następnie polać lukrem i posypać posypką.
Lukier sporządzić z 6 łyżek cukru pudru,1,5 łyżki wody z dodatkiem 3 kropel aromatu pomarańczowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 25.07.2011 12:05
pyszności
madi356 29.12.2010 09:16
aż ślinka cieknie:)
Edyta38 28.12.2010 16:08
mniam mniam
MAR3STA 20.12.2010 23:14
fajne pączusie
m1monika 15.12.2010 19:55
są pyszne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak