Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab świąteczny z morela

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 1 kg
suszone morele 20 dag
pieprz czerwony do smaku
sok z cytryny do smaku
rum 60 ml
miód 2 lyzki
ząbek czosnku 4 szt
oliwa 50 ml
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab świąteczny z morela

Morele moczymy zalewamy rumem i zostawiamy na ok 2 godziny.
Schab myjemy, wycieramy do sucha, przekrajamy wzdłuż do połowy.
Układamy w środku odsączone morele, tymianek i czerwony pieprz, solimy.
Ciasno obwiązujemy nicią bawełnianą.
Z soku z cytryny, rumu, miodu, czosnku, oliwy i soli robimy marynatę do mięsa.
Mięso wkładamy w rekaw do pieczenia, nacieramy dokładnie marynatą,obkładamy pozostałymi morelami kładziemy złączeniem do góry. Zawiązujemy rękaw i wstawiamy na min. 2 godziny do lodówki (najlepiej na noc).
Mięso wyjmujemy z lodówki ok. godzinę przed pieczeniem.
Nagrzewamy piekarnik do 220C wkładamy schab do keksówki, robimy w rękawie nożem dziurę, wstawiamy do pikarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze 45 minut.
Po tym czasie temperatura mięsa w środku powinna wynieść 85C.
Wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim mięso jeszcze na 15 minut, wyjmujemy, pozostawiamy w rękawie do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak