Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pieczony na aromatycznym ryżu

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g
rodzynki 4 łyżki
migdały 4 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
cytryna 1 sztuka
cynamon 2 łyżeczki
chili 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
masło 50 g
filet z dorsza 300 g
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony na aromatycznym ryżu

Ryż ugotować na półtwardo. Następnie przesypać do naczynia żaroodpornego.
Migdały obrać ze skórki, pokroić na kawałki i prażyć przez parę minut na suchej patelni. Dorzucić do ryżu.
Filet z dorsza umyć i pokroić na kawałki- może być spora kostka. Zalać paroma kroplami soku z cytryny, dodać łyżeczkę curry, sól i pieprz do smaku. Odstawić na pół godziny.
Do ryżu z migdałami dodać rodzynki, chili, cynamon, posiekaną natkę, kurkumę(zostawić troszkę do posypania), imbir i liście laurowe. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać cytrynę pokrojoną na ćwiartki- te ćwiartki przekroić jeszcze na pół.
Wymieszać i na wierzchu ułożyć dorsza, posypac kurkumą i położyć kawałeczki masła.
Piec w 180 stopniach ok 30 w przykrytym (!)naczyniu żaroodpornym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 08.05.2012 15:27
sposób na rybę
jolaxa 21.07.2011 10:44
pycha
Grażyna13 02.01.2011 20:16
Oj, to by mi smakowało !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak