Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowa mizeria

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki świeże 400 g
koperek zielony posiekany 1 pełna łyżka stołowa
śmietana - gęsta, niekwaśna 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowa mizeria

Ogórki myjemy, obieramy (rozpoczynając zawsze od strony czubka, a nie od nasady szypułki, gdyż tu bywają gorzkie), kroimy w cienkie plasterki.

Przed samym podaniem solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w odrobinie wody.
Mieszamy, polewamy gęstą śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.

Surówkę najlepiej jest przyrządzać tuż przed podaniem, ale jeśli będziemy przyrządzać mizerie z ogórków mrożonych - należy je całkowicie, powoli w temperaturze pokojowej rozmrozić, odlać nadmiar soku i dalej postępować jak z ogórkami świeżymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak