Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczaka marynowane z wódką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
cytryna 1/2 szt
czosnek 1 ząbek
jogurt naturalny 4 łyżki
przyprawa kucharek 1/2 łyżki
wódka 2 łyżki
olej 1 łyżka
sól
pieprz
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka marynowane z wódką

Filety umyś, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki - przełożyć do miski. Polać sokiem z cytryny, posypać kucharkiem, solą i pieprzem, dodać tymianek, czosnek, alkohol (zamiast wódki można też dodać białe wytrawne wino), i jogurt. Wymieszać delikatnie, przykryć i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki - im dłużej, tym lepiej.
Na patelni rozgrzać olej - wrzucić mięso i smażyć na silnym ogniu ok 5 minut - mieszając.
Zmniejszyć ogień i dusić mięso pod przykryciem ok 15-20 min. Mieszając co jakiś czas.
Pod koniec duszenia spróbować sos i doprawić do smaku.

Można podawać z ryżem, ziemniakami czy sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak