Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drugie danie: gulasz mięsno jarzynowy z ziemniakami z wody i mizerią ogórkową

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe od szynki lub łopatki (bez kości) 50 dag
cebula 2 szt
marchew 1-2 szt
pietruszka 1 mała szt
fasolka szparagowa 5 dag
papryka czerwona 1/4 strąka
woda 500 ml
mąka 2 łyżki
oliwa 2-3 łyżki
groszek konserwowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drugie danie: gulasz mięsno jarzynowy z ziemniakami z wody i mizerią ogórkową

Mięso po umyciu i osuszeniu kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w krążki lub półkrążki.
Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i podsmażamy.
Gdy mięso się lekko zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy, aż będzie szklista. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy dalej.

Po 5 minutach duszenia do mięsa dodajemy wodę i wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę warzywa.
Wszystko razem gotujemy do miękkości warzyw i mięsa.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Mąkę z odrobiną soli rozrabiamy w 5-6 łyżkach wody, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i zaciągamy sos.

Po zdjęciu z ognia dodajemy 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak