Drugie danie: gulasz mięsno jarzynowy z ziemniakami z wody i mizerią ogórkową

Drugie danie: gulasz mięsno jarzynowy z ziemniakami z wody i mizerią ogórkową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe od szynki lub łopatki (bez kości)

    50 dag
  • cebula

    2 szt
  • marchew

    1-2 szt
  • pietruszka

    1 mała szt
  • fasolka szparagowa

    5 dag
  • papryka czerwona

    1/4 strąka
  • woda

    500 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • groszek konserwowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso po umyciu i osuszeniu kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w krążki lub półkrążki.
Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i podsmażamy.
Gdy mięso się lekko zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy, aż będzie szklista. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy dalej.

Po 5 minutach duszenia do mięsa dodajemy wodę i wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę warzywa.
Wszystko razem gotujemy do miękkości warzyw i mięsa.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Mąkę z odrobiną soli rozrabiamy w 5-6 łyżkach wody, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i zaciągamy sos.

Po zdjęciu z ognia dodajemy 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat