Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niedzielne ciasto z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 50 dag
masło roślinne 1 kostka
żółtko jajek 5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
czekolada sypka (do picia) 3 - 4 łyżki
białka jaj 5 szt
cukier 3/4 szkl
jagody 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Niedzielne ciasto z jagodami

Zarobić ciasto ze składników podanych od góry w poz. 1 - 4.
Podzielić wyrobione ciasto na 3 części.
Do jednej części dodać sypką czekoladę i dokładnie wyrobić, aby ciasto było jednolicie brązowe.

Blachę (30 x 25) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą .
Na grubej tarce zetrzeć na blaszkę ciasto białe, rozłożyć na nim jagody ( jeśli używamy jagód mrożonych to nie rozmrażamy ich całkowicie, tylko tyle, by owoce dały się rozdzielić, w przeciwnym razie ciasto wyjdzie nam sino niebieskie).

Na na jagody ścieramy ciasto czekoladowe.
Ubić pianę z białek.
Pod koniec ubijania dodać cukier.

Pianę wyłożyć na ciemne ciasto z jagodami, a na nią zetrzeć trzecią - białą - część ciasta.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.( jeśli z termoobiegiem to temperaturę ustawiamy na 150 - 169 stopni c)
Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy je cukrem pudrem, lub jeśli ktoś woli polewamy dowolną polewą lub pomadą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 20.06.2013 13:23
wygląda apetycznie
Krzysztof42 23.08.2011 15:22
lubię jagody
SmacznaPyza 26.12.2010 11:18
pycha! takie letnie ciasto :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak