Niedzielne ciasto z jagodami

Niedzielne ciasto z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    50 dag
  • masło roślinne

    1 kostka
  • żółtka

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • czekolada sypka (do picia)

    3 - 4 łyżki
  • białka jaj

    5 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • jagody

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zarobić ciasto ze składników podanych od góry w poz. 1 - 4.
Podzielić wyrobione ciasto na 3 części.
Do jednej części dodać sypką czekoladę i dokładnie wyrobić, aby ciasto było jednolicie brązowe.

Blachę (30 x 25) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą .
Na grubej tarce zetrzeć na blaszkę ciasto białe, rozłożyć na nim jagody ( jeśli używamy jagód mrożonych to nie rozmrażamy ich całkowicie, tylko tyle, by owoce dały się rozdzielić, w przeciwnym razie ciasto wyjdzie nam sino niebieskie).

Na na jagody ścieramy ciasto czekoladowe.
Ubić pianę z białek.
Pod koniec ubijania dodać cukier.

Pianę wyłożyć na ciemne ciasto z jagodami, a na nią zetrzeć trzecią - białą - część ciasta.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.( jeśli z termoobiegiem to temperaturę ustawiamy na 150 - 169 stopni c)
Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy je cukrem pudrem, lub jeśli ktoś woli polewamy dowolną polewą lub pomadą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

matesko

20.06.2013 13:23
wygląda apetycznie

Krzysztof42

23.08.2011 15:22
lubię jagody

SmacznaPyza

26.12.2010 11:18
pycha! takie letnie ciasto :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat