Sposób przygotowania
Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić zagłębienie, dodać sól,wlać wodę.
Zagnieść ciasto, wyrobić dobrze, ale lekko - ma być wolne.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy tworząc wałeczek tak jak na kopytka, tylko grubszy, tak ok. 7 - 8 cm średnicy i tniemy go na 1 - 1,5 cm krążki, które rozwałkowujemy delikatnie, tworząc kółka.
Ten sposób jest o tyle lepszy, że nie pozostawia nam skrawków, jakie powstają przy robieniu pierwszym sposobem.
A zarobienie pozostałych skrawków daje nam twardsze ciasto.
Zagnieść ciasto, wyrobić dobrze, ale lekko - ma być wolne.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy tworząc wałeczek tak jak na kopytka, tylko grubszy, tak ok. 7 - 8 cm średnicy i tniemy go na 1 - 1,5 cm krążki, które rozwałkowujemy delikatnie, tworząc kółka.
Ten sposób jest o tyle lepszy, że nie pozostawia nam skrawków, jakie powstają przy robieniu pierwszym sposobem.
A zarobienie pozostałych skrawków daje nam twardsze ciasto.
Spróbuj również
Komentarze
Dodaj komentarz
Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !
SmacznaPyza