Sposób wykonywania pierogów

Sposób wykonywania pierogów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • woda

    1 (ciepła)
  • jaja

    1 (opcjonalnie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić zagłębienie, dodać sól,wlać wodę.
Zagnieść ciasto, wyrobić dobrze, ale lekko - ma być wolne.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy tworząc wałeczek tak jak na kopytka, tylko grubszy, tak ok. 7 - 8 cm średnicy i tniemy go na 1 - 1,5 cm krążki, które rozwałkowujemy delikatnie, tworząc kółka.
Ten sposób jest o tyle lepszy, że nie pozostawia nam skrawków, jakie powstają przy robieniu pierwszym sposobem.
A zarobienie pozostałych skrawków daje nam twardsze ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

31.01.2011 10:58
zawsze rozwałkowuję i wykrawam szklanką - następnym razem spróbuje tak jak radzisz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat