Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sposób wykonywania pierogów

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
woda 1 (ciepła)
jaja 1 (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Sposób wykonywania pierogów

Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić zagłębienie, dodać sól,wlać wodę.
Zagnieść ciasto, wyrobić dobrze, ale lekko - ma być wolne.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy tworząc wałeczek tak jak na kopytka, tylko grubszy, tak ok. 7 - 8 cm średnicy i tniemy go na 1 - 1,5 cm krążki, które rozwałkowujemy delikatnie, tworząc kółka.
Ten sposób jest o tyle lepszy, że nie pozostawia nam skrawków, jakie powstają przy robieniu pierwszym sposobem.
A zarobienie pozostałych skrawków daje nam twardsze ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 31.01.2011 10:58
zawsze rozwałkowuję i wykrawam szklanką - następnym razem spróbuje tak jak radzisz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak