Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada z ziemniaków

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 1 szklanka
jajko 2 szt.
grzyby świeże 50 dag
cebula biała 2 szt.
tłuszcz 2 łyżki
mąka 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: rolada z ziemniaków

Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajka, doprawić solą do smaku. Dobrze wyrobić ciasto. Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Udusić z pokrojoną w kostkę cebulą, łyżką tłuszczu i niewielką ilością wody. Dodać sól i pieprz do smaku. Z reszty tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę. Zaprawić nią grzyby, gdy będą już miękkie. Rozwałkować ciasto, na grubość ok. 1,5 cm, na środku ułożyć farsz i zlepić. Roladę ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec w rozgrzanym piekarniku, do zrumienienia. Podawać z ostrymi sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 03.08.2011 15:07
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak