Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Caneloni zapiekane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
seler naciowy 2 gałązki
pomidory w puszce 1 puszka
sok pomidorowy 1/2 szklanki
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
mleko 1/2 szklanki
sól
pieprz
olej
Gałka muszkatołowa cała Prymat
makaron caneloni 1 opakowanie
ser żółty 100 g
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Caneloni zapiekane

Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać posiekany seler naciowy i jak cebulka się zeszkli dodać mielone mięso. Chwilę smażyć i dodać marchewkę startą na grubej buraczanej tarce. Smażyć aż mięso nie będzie surowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać suszoną bazylię i pomidory krojone z puszki. Dokładnie wymieszać i nadziewać tym makaron. Nadziane rurki układac warstwami w naczyniu żaroodpornym. Nadzienie, które zostanie ułożyć na wierzchu i pomiędzy rurkami, zalać jeszcze wszystko sokiem pomidorowym.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę ciągle mieszając, jak się połączą, dolewac stopniowo mleko. ciągle mieszając doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką.
Sosem pokryć zapiekankę w naczyniu żaroodporonym i na wierzchu ułożyć plasterki żółtego sera.
Zapiekać w 180 stopniach ok 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 07.06.2011 22:05
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak