Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaronu

    250 g
  • mięsa wieprzowego

    600 g
  • żółtego sera

    150 g
  • kostka mięsna

    1
  • masła do formy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć,osuszyć i pokroić na kawałki,rozgrzać odrobinę oleju na patelni,mięso podsmażyć na ostrym ogiu(by nie puściło soku),aby nabrało złotego koloru.Cebulę obrać i pokroić w kostkę - włożyć do mięsa i podrumienić.Zmniejszyć ogień i wlać 250 ml wody,dodać kostkę mięsną - duśić mięso przez 25 - 35min.(do miekości).Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę,podduśić na łyżce oleju ok.5-7min.

Ugotować makaron według wskazówek na opakowani,skracając czas gotowania o 5min,przecedzić.Mięso( z odrobiną sosu,który powstał w trakcie duszenia) i duszone warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem - włożyć do nasmarowanego masłem żaroodpornego naczynia,górę posypać startym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 170 C ok.20min (do złotawego koloru sera).Pokroić na kawałki i podawać z zieleniną,można jeszcze polać sosem.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat