Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb I

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 3 łyżeczki
drożdże 1/8 kostki
woda 1 litr
maślanka 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
otręby pszenne 1/2 szklanki
siemię lniane 1/2 szklanki
słonecznik łuskany 1/2 szklanki
smalec
zakwas
cukier 1/2 łyżeczki
mąka chlebowa 1 i 1/2 żytnia

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb I

Zakwas zrobić w taki sposób.
Ugotować obranego niedużego ziemniaka w niewielkiej ilości wody, gotować aż będzie bardzo miękki. Następnie rozdziabać go widelcem razem z wodą po gotowaniu ziemniaka, dodać łyżeczkę soli, pół szklanki mąki chlebowej żytniej i 1/3 szklanki maślanki. Powinna powstać średnio luźna papka. Odstawić to na dobę.
Do rozczynu dodać 1 kg mąki chlebowej żytniej, 3 łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, 1/8 kostki drożdży, 1 litr wody ciepłej i 1/2 szklanki maślanki. Wszystko razem wyrobić- jest to produkt półpłynny, jak jest za gesty dodać trochę więcej ciepłej wody. Odstawić na 3-4 godziny. Odlać szklankę, nawet niecałą- przelac do słiczka i trzymac szczelnie zamknięty w lodówce- to będzie nasz zakwas na następny raz, nie trzeba już będzie robić zakwasu z ziemniaka. Zakwas można trzymać w lodówce spokojnie 2 tygodnie, jak dłużej nie robimy chleba, to zakwas można zamrozić nawet.
Do wyrośniętego ciasta dodać 1 szklankę mąki tortowej, 1/2 kg mąki chlebowej żytniej, siemię, pestki i otręby. Wyrobić ciasto. Ciasto ma być gęstości ciasta drożdżowego jak jest za rzadkie dosypywać mąkę (najlepiej pół na pół pszenną i chlebową).
Przygotować 3 blaszki keksowe. wysmarować je smalcem bardzo dokładnie. Ciasto podzielić na 3 równe części i włożyć do blaszek.Powinno zajmować połowę objętości każdej blaszki. Odstawić na jakieś 2 godziny do wyrośnięcia- ciasto ma podwoić swoją objętość.
Piec w 180 stopniach 1 godzinę i 40 minut.
Po upieczeniu- jeszcze gorący chleb wyjąć z blaszek i posmarować wierzch smalcem. Dzięki temu po ostygnięciu skórka będzie miękka, chrupiąca i gładka. Jak tego nie zrobimy to będzie strasznie twarda.
Gotowy chleb można np pokroić w kromki i zamrozić. Po odmrożeniu będzie równie smaczny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/HerLife 17.09.2011 10:58
uwielbiam domowe wypieki =]
pawel007 20.01.2011 13:18
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak