Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w sosie wykwintnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2% 1 l
cebula biała 2 szt
żółtko jajek 1 szt
musztarda 1 łyżka
olej roślinny 125 ml
sok z cytryny niepełna łyżeczka
cukier
sól
anchois
kawior czerwony 2 łyżeczki
śledzie 1/2 (w zalewie solnej)

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie wykwintnym

Żółtko ucieramy z musztardą dodając cieniutkim strumieniem olej. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowany sos majonezowy łączymy z drobno pokrojonymi filecikami anchois, cebulą i kawiorem. Wszystko mieszamy.
Śledzie moczymy 6-10 godzin w wodzie, dwukrotnie zmieniając wodę. Ostatnie 2 godziny moczymy w mleku. Po tym czasie wyjmujmey je, suszymy i kroimy w mniejsze kawałki. Na półmisku układamy śledzie, a na wierzch przygoowany sos. Całośc przybieramy kawałkami filecików anchois oraz kilkoma kaparami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 03.06.2013 09:45
ciekawe jak smakują
Andysz 13.02.2013 18:16
pyszne są;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak