Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

muffiny marchewkowe z lukrem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
marchewka starta 2 szkalnki
jajko 3 sztuki
olej 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
cynamon 1 łyżeczka
cukier puder 1,5 szklanki
sok z pomarańczy lub cytryny 2 łyzki
starta skórka z pomarańczy 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: muffiny marchewkowe z lukrem

marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sola,sodą i cynamonem.
W drugiej misce wymieszać jajka, olej, cukier, tartą marchewkę
Wymieszać łyżką zawartość obu misek i wyłożyć do formy przeznaczonej do robienia muffinek i piec około 25 min. Ważne, alby wlewać na 2/4 foremek, dlatego że w trakcie pieczenia muffiny urosną.
W tym czasie jak muffiny będą się piekły zrobić lukier. A mianowicie wymieszać cukier puder ze startą skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy lub cytryny.
Po wyjęcie muffinek z piekarnika zostawić do wystygnięcia, później polać lukrem. Podawać jak lukier zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 30.03.2012 08:20
super
Karolcia12 02.05.2011 14:32
pysznie wyglądają jak na sklepową półkę
jolaxa1 07.02.2011 23:17
pychotka
mysza666 14.12.2010 16:14
Muszą być smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak