Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

\"Kawa po wiedeńsku\" z mikrofali

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 1 szklanka
cukier
mleko
kawa 1 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: \"Kawa po wiedeńsku\" z mikrofali

Kawa po wiedeńsku, według Polaków, to kawa, którą parzy się w garnuszku podgotowując trzykrotnie do zawrzenia. Ja mam na to inny sposób. Można uznać, że jest podobny, ale przy użyciu innych narzędzi.
Do filiżanki wsypujemy łyżeczkę mielonej kawy. Zalewamy wrzątkiem i od razu wstawiamy do mikrofali. Teraz część najtrudniejsza. Musimy włączyć mikrofalówkę i obserwować cały czas, aż kawa zacznie się podnosić. Wtedy wyłączamy urządzenie. Tak robimy trzykrotnie. Trzeba jednak uważać, bo kawa w mikrofalówce lubi wykipieć.
Po takim parzeniu kawa jest dużo smaczniejsza niż tylko zwyczajnie zalana wrzątkiem. Możemy rozbić mlekiem i dodać cukru dla smaku - co kto lubi.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 30.05.2012 12:23
brzmi super
Miki 26.03.2012 19:52
mniam
[email protected] 10.03.2012 16:57
spróbuję ;)
Adamorek 01.02.2012 23:53
prosta
przejs 19.09.2011 12:40
ciekawostka
manaika 26.02.2011 14:17
hmmm ciekawe, kawa z mikrofalówki:)
mirosława4 21.12.2010 20:47
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak