Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z rodzynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 50 dag
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
mleko 1/4 litra
masło 10 dag
cukier 10 dag
rodzynki 10 dag
drożdże 3 d

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z rodzynkami

1 Mleko lekko podgrzać, rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, mąki i ½ szklanki mleka, rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do momentu aż podwoi swoją objętość.
2 Zmiksować żółtka,jajko cukier, dodać mąkę, szczyptę soli, rozczyn, mleko i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, wlać stopione masło i wyrabiać kilka minut, wsypać opłukane rodzynki, połączyć , nakryć i pozostawić do wyrośnięcia.
3 Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć do 2 natłuszczonych obsypanych mąką form, do połowy wysokości, odstawić do wyrośnięcia
4 Wyrośnięte ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok.40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 27.01.2012 08:42
lubi? ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak