Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w sosie śliwkowym.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi kurczaka 4 sztuki
imbir świeży 1 kawałek
śliwki 8 sztuk
miód 2 łyżki
masło 3 łyżki
woda 1 szklanka
wino owocowe 1/2 (śliwkowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w sosie śliwkowym.

Piersi z kaczki opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.Wino śliwkowe wymieszać z wodą mineralną.Imbir obrać,pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce.Do wina śliwkowego dodać goździki,miód oraz imbir.Całość dokładnie wymieszać.Kaczkę przełożyć do powstałej marynaty,przykryć i wstawić do lodówki na minimum 48 godzin.Wyjąć mięso z marynaty,a płyn przecedzić do garnka lub na głębszą patelnię.Wrzucić umyte śliwki,gotować,aż płyn zgęstnieje.Jeśli zostaną skórki,można przetrzeć przez sitko.Piersi z kaczki smażyć na rozgrzanym maśle kilka minut.Następnie przełożyć na talerze,polać zimnym lub ciepłym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak