Kaczka w sosie śliwkowym.

Kaczka w sosie śliwkowym.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi kurczaka

    4 sztuki
  • imbir świeży

    1 kawałek
  • śliwki

    8 sztuk
  • miód

    2 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • woda

    1 szklanka
  • wino owocowe

    1/2 (śliwkowe)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi z kaczki opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.Wino śliwkowe wymieszać z wodą mineralną.Imbir obrać,pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce.Do wina śliwkowego dodać goździki,miód oraz imbir.Całość dokładnie wymieszać.Kaczkę przełożyć do powstałej marynaty,przykryć i wstawić do lodówki na minimum 48 godzin.Wyjąć mięso z marynaty,a płyn przecedzić do garnka lub na głębszą patelnię.Wrzucić umyte śliwki,gotować,aż płyn zgęstnieje.Jeśli zostaną skórki,można przetrzeć przez sitko.Piersi z kaczki smażyć na rozgrzanym maśle kilka minut.Następnie przełożyć na talerze,polać zimnym lub ciepłym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat