Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jagodowa- przecierana

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 3 szklanki
smietana 18% 1 szkanka
cukier do smaku
budyń śmietankowy 1 łyżeczka(czubata)- chodzi o sam
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jagodowa- przecierana

Jagody umyć, przebrać. Do rondelka wlać 1 l wody, wsypać cukier i jagody. Gotować na średnim ogniu kilka minut. Natępnie, za pomocą blendera przetrzeć jagody na gęstą masę. Powstałą masę umieścic na durszlaku i oddzielić pestki od jagodowego miąższu. Do szklanki wlać około 3 łyżki wody i wsypać budyń. Wszsytko dokładnie wymieszać. Przecedzone jagody spowrotem wlewamy do garnka, dodajemy do niego rozwodniony budyń i wszystko gotujemy, mieszając co jakiś czas. Przed samym podaniem posmakować, czy nie brakuje cukru bądź zupa nie jest kwaśna (wtedy trzeba dodać trochę cukru lub soku z cytryny). Przed podaniem wlać do zupy śmietanę. Wymieszać, aby powstała jednolita masa. Zupa najlepiej smakuje podana z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak