Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto szpinakowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2 szt
cukier puder 1,5 szkl
mąka 2 szkl
proszek do pieczenia 1 op
cukier wanilinowy
olej 1\\2 szkl
szpinak 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto szpinakowe

Krem
1 sniezka
1 szklanka mleka zimnego

Umyj szpinak i potnij na male paseczki. Wsadz do garnka i podgrzewaj na srednim ogniu az \'woda\' z niego wyparuje (prawie do konca) mieszaj co chwile - zrob z niego purre - uzywajac mrozonego szpinaku tylko odparuj wode. Przygotuj krem wsadz do lodowki az ciasto bedzie gotowe Ubijaj jajka i cukier puder przez 4-5min. Wciaz ubijajac dodaj olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szpinak purre i mąke. Na dnie blaszki rozloz pergamin (folia aluminiowa tez sie nada) wlej ciasto Wsadz do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 min (sprawdzaj wykalaczka) Obetnij brzegi i gore ciasta - zrob z tego miazge Nasmaruj ciasto kremem (oczywiscie zimne ciasto) Posyp miazgą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak