Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa mleczna inaczej z kluskami białkowymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2% 1 l
jajko 2 sztuki
cukier wanilinowy
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa mleczna inaczej z kluskami białkowymi

Do rondelka wlać mleko i zagotować wraz z cukrem waniliowym. W międzyczasie żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem(2 łyżki) na puszystą masę, a w drugiej miseczce ubić białka jajek na sztywno. Na koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru. Do gotującego się mleka dodajemy kluseczki z białek( po prostu kładziemy za pomocą łyżki białka jajek do gotującego się mleka- porcjami). Gdy kluski się przewrócą, wyjąć je , a mleko zdjąć z ognia. Do gorącego mleka dodać utarte żółtka z cukrem. Wszystko dokładnie połączyć, np. za pomocą trzepaczki. Przygotowaną zupę rozlać do talerzy. Na wierch ułożyć kilka klusek białkowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak