Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quinoa z mięsem i warzywami na ostro po boliwijsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

quinoa 1 szkl
woda 2 szkl
mięso kurczaka pół kg
pomidor 1 kg
papryka 1 szt
papryczka chilli 1 szt
sól
sok z limonki 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Quinoa z mięsem i warzywami na ostro po boliwijsku

Ziarno komosy płuczemy na sicie (szczególnie jeśli ma być podawana niemowlętom lub małym dzieciom, gdyż łupina jej nasion zawiera niewielkie ilości saponiny, odrobinę rozrzedzającej krew) zalewamy gorąca wodą i gotujemy 15 minut.

Mięso kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Cebulę rozdrabniamy, podsmażamy na oleju, aż będzie szklista, dodajemy mięso, gotujemy. Pomidory obieramy ze skorki, kroimy w sporą kostkę. Chilli i paprykę oczyszczamy z pestek, szatkujemy. Wszystko dodajemy do garnka z mięsem i cebulą, gotujemy aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy solą, oregano i sokiem z limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak