Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z tuńczykiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 g
oliwa 2 łyżki
pieczarki 30 dkg
szynka 10 dkg
salami 10 dkg
tuńczyk kawałki w oleju 1 opakowanie
ser żółty 30 dkg
czosnek 1 ząbek
oliwa 1 łyżka
drożdże świeże 25 dkg
woda letnia 0,5 szklanki
przecier pomidorowy 1 puszla

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z tuńczykiem

Z mąki uformować kopczyk z wgłębieniem, do którego wlać wodę i \"wkruszyć\" drożdże. Poczekać chwilę, aż drożdże zaczną pracować, dodać sól i oliwę. Całość wymieszać i ugnieść rękami, aż do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Oprószone mąką ciasto zostawić na ok. 20 minut w cieple, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić na parę minut, aby jeszcze podrosło. Wierzch pizzy posmarować pędzelkiem umoczonym w oliwie. Na górę położyć pokrojone wcześniej szynkę, salami, tuńczyk i przesmażone wcześniej pieczarki. Całość posypać serem utartym wcześniej na tarce, przyprawić bazylią i oregano. Piec ok. 20 minut w 220°C.
W międzyczasie przygotować sos - wymieszać utarty na tarce pomidor z pozostałymi składnikami i podgrzać w rondelku. Gotową pizzę polać sosem. Można też sos nałożyć na surową pizzę i na sosie rozłożyć składniki farszu - obydwa sposoby są równie pyszne ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak