Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki i duszone opieńki w śmietanie.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
mleko 0,5 szkl
śmietana 18 proc 200 ml
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
mięso mielone 300 gr
jajko 1 szt
natka pietruszki
majeranek szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
tłuszcz do smażenia
opieńki 400 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki i duszone opieńki w śmietanie.

100 gr grzybków, pół posiekanej cebuli przysmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Mięso wymieszać z przysmażonymi grzybkami, jajkiem przyprawami ( sól,pieprz,estragon,majeranek)
i 1 łyżką bułki tartej. Z przygotowanej masy robić małe kotleciki i panierować w bułce tartej. Usmażyć na tłuszczu z obu stron.

Na łyżce oleju przyrumienić posiekaną cebulkę, dodać 300 gr opieniek podlać mlekiem i zagotować, pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu , wymieszać i zagotować, Doprawić solą i pieprzem. Kotleciki podawać z duszonymi opieńkami i dowolną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 03.05.2012 20:09
super
mariel78 29.04.2012 15:31
pyszne
Smakosz6 21.12.2010 11:53
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak