Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona z prodiża

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 700 g
ziele angielskie
olej
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona z prodiża

Świeży kawałek szynki (około 600 – 700 g) myję dokładnie i osuszam. Wkładam do garnka i polewam odrobinę olejem. Solę, posypuję pieprzem, a następnie obkładam 5-6 listkami laurowymi. Gdzieniegdzie wtykam też ziele angielskie. Zakrywam garnek talerzykiem i wkładam na kilka godzin do lodówki. Następnie wyjmuję z garnka i przekładam do żaroodpornego naczynia i umieszczam na dolnym ruszcie mojego halogena. Piekę przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu obracając mięso i polewając je z góry bulionem. Mięso po upieczeniu jest soczyste, a zarazem ma chrupiącą skórkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ala 28.02.2023 10:26
I to ma być "szynka z prodiża"?! Halo..gen to nie prodiż.
Doradca Smaku 28.02.2023 15:59
To są nowoczesne prodiże halogenowe (kombiwary), które spełniają podobną funkcję co klasyczne metalowe prodiże :)
Przepisy Joanny 26.02.2014 17:44
pyszne mięsko, ja piekę w prodiżu, wtedy mięso jest bardziej soczyste niż te z piekarnika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak