Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z sandacza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filetz sandacza 80 dag
pszenne tosty 4-5 szt
śmietana 30% 4-5 łyżek
gęsta śmietana 3 łyżki
jajko 2 szt
suszone morele 12 szt
płatki migdałowe 5 dag
pistacje 5 dag
wywar rybny 1/2 litra
bulion warzywny 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
sól do smaku
skórka z cytryny otarta
białe wino 3 łyżki
rodzynki 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z sandacza

Mięso oddzielamy od skóry. Skórę nacieramy solą, pieprzem, skórką cytrynową zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Tosty obieramy ze skóry, zalewamy kremówką. Rodzynki i morele zalewamy winem i zostawiamy na 20 min. Mięso sandacza i odciśnięte tosty mielimy w maszynce, a następnie ucieramy ze śmietaną, pieprzem, solą i żółtkami. Białka ubijamy na pianę , dodajemy do masy rybnej. Dorzucamy również odciśnięte rodzynki oraz pistacje. Skórę ze sandacza wyjmujemy z lodówki ukłądamy na natłuszczonej ściereczce i smarujmey 1/2 farszu. Po środku układamy morele i przykrywamy resztą farszu, formujemy roladę, zawijamy w ściereczkę. Do brytfanki nalewamy bulion warzywny, wkładamy roladę i gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. Następnie wyłączamy i studzimy w wywarze. Później odwijamy ze ściereczki. Ostrym nożem kroimy 1,5 cm plastry. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i mieszamy z wywarem rybnym. Odrobinę galarety wylewamy na półmisek, pozostawiamy do zastygnięcia, następnie układamy plastry rolady, dekorujemy, zalewamy resztą galarety. Pozostawiamy do zastygnięcia. Podajemy z sosem chrzanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 19.06.2012 17:07
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak