Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w oleju

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet
cebula biała 7 szt.
olej
sól
woda
śledzie 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w oleju

Śledzie czyścimy i dokładnie myjemy. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody i wsypujemy 4 łyżki stołowe soli, dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy 0.5 litra octu i wkładamy śledzie. Zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie cebulę kroimy w kostkę i skrapiamy octem. Śledzie wyjmujemy z roztworu, przecinamy wzdłuż kręgosłupa i wyjmujemy ości i jeżeli się uda zdejmujemy skórkę. Kroimy je w małe kawałki. Do słoiczka wkładamy na przemian cebulę i pokrojone śledzie. Zalewamy olejem i zostawiamy na następne 12 godz. Po tym czasie są gotowe do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 26.02.2013 00:07
bardzo smaczne są takie śledzie
Anna169Hosz 25.01.2013 09:39
Dawno nie jadłam takich śledzi...ostatnio w sprzedaży spotykam same płaty śledziowe:(
mirosława4 24.09.2012 19:40
smaczne nie tylko na kolację :)
Maniek2 07.05.2012 20:04
super
andzia123 25.03.2012 16:05
uwielbiam
Agnieszka/picola 05.03.2012 12:45
uwielbiam
Emilia21 27.01.2012 11:49
mmmm
Emilia21 27.01.2012 11:49
mmmm
MAR3STA 14.01.2011 22:00
świetne takich śledzików nie robiłam:)
Karolcia12 07.01.2011 20:05
super przepis
Ewa111 17.12.2010 11:02
wyglądają bardo apetycznie
jarek4 16.12.2010 19:38
super
misia53 14.12.2010 22:29
Śledziki w oleju i w occie pływają i z niecierpliwością na Święta czekają....
Kate131 14.12.2010 07:25
nie lubię,ale przepis fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak