Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku z jagnięciny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagnięcina 600 gram
papryka czerwona 1 szt
pomidory 2
ogórek konserwowy 5 szt
przecier pomidorowy 7 łyżeczek
czosnek 3 ząbki
Bazylia suszona Prymat do smaku
słodka śmietana 100 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
ziemniaki 8 szt
mąka pszenna 5 łyżek
jajko 1
margaryna 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku z jagnięciny

Jagnięcinę umyć i pokroić na kawałki średniej wielkości. Włożyć do garnka, dodać margarynę, liść laurowy (4 listki),ziele angielskie (5 kulek), opruszyć to solą, pieprzem, słodką papryką, dodać 3 rozgniecione ząbki czosnku - zalać to wodą i gotować ok 45 - 55 min na średnim ogniu.
Paprykę czerwoną (można też dodać zółtą i zieloną - daje to bardzo ładny efekt kolorystyczny) umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w cieńkie paski.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki.
Ogórki konserwowe również pokroić na cieńkie paski.
Kiedy mięso będzie już miekkie wrzucić do niego pomidory gotować tak, aż się rozlecą.
Dodać przecier pomidorowy i jeżeli potrawa jest mało słona albo ostra doprawić jeszcze do smaku. Dobrze wymieszać.
Na osobną patelnię nalewamy odrobinę oliwy rozgrzewamy ją i wrzucamy na nią paprykę i ogórki konserwowe podsmażamy tak ok 2-3 minuty, po czym pod koniec gotowania wrzucamy to do garnka z mięsem dokładnie mieszamy, gotujemy ok 10-15 minut.
Na koniec gotowania doprawiamy bazylią i wlewamy słodką śmietanę - mieszany energicznie.

Ziemniaki trzemy na tarce, dodajemy mąkę pszenną, jajko, sól, pieprz - mieszamy i smażymy placki ziemniaczane.

Po usmażeniu placek wykładamy na talerz, składamy na pół i polewamy obficie naszym gulaszem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak