Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina zapiekana z ziemniakami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 75 dag
wołowina z kością 60 dag
włoszczyzna 1 pęczek
margaryna 2 łyżki
cebula 1 szt
jajko 1 szt
śmietana 0,5 szklanki
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina zapiekana z ziemniakami

Ziemniaki ugotować w skórkach, wystudzić, obrać, pokroić w plasterki. Ugotowane mięso odcedzić z rosołu, oddzielić od kości, zemleć. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć w części tłuszczu. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i przyprawami. Wysmarować naczynie żaroodporne tłuszczem, wysypać bułką tartą. Włożyć połowę pokrojonych ziemniaków, posmarować warstwą mięsa, przykryć drugą warstwą ziemniaków. Śmietanę rozmieszać z mąką, polać po wierzchu potrawę i wstawić do zapieczenia. Warstwy ziemniaków trzeba osolić i oprószyć pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 08.05.2012 14:42
smaczne danie
Iwona51
Iwona51 17.11.2011 08:38
pycha
Ania67 04.01.2011 11:26
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak