Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto gryczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier puder 20 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
stopione masło 10 dag
stopiona margaryna 10 dag
zmielone migdały 10 dag
mąka gryczana 15 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
tłuszcz do formy
dżem morelowy

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto gryczane

jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając drewnianą pałką lub mikserem na wolnych obrotach, dodaj stopione masło i margarynę, zmielone migdały i mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piecz 40-45 minut w temp. 180 stopni, aż wierzch się zezłoci, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Wyjmij ciasto z formy, ostudź na kratce. Możesz przełożyć łagodnym w smaku dżemem, np. morelowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.08.2016 12:41
Chętnie zobaczyłabym jak wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak