Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

=SYBIRAK=

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
masło 50 gram
olej 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mleo 4 łl
miód 2 ł
Krem: - -
mleko 1/2 litra
cukier 1/3 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło/margaryna 1 kostka
aromat rumowy 1 sztuka
Polewa:
masło 2 łyżki
cukier 4 łyżki
mleko 4 łyżki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: =SYBIRAK=

Ciasto:
Cukier, masło, mleko i miód roztapiamy i dodajemy sodę. Lekko studzimy i wlewamy do 2 szklanek maki, dodajemy olej i jajko. Zagniatamy luźne ciasto, podsypując resztą maki, tak by nie było zbyt twarde. Dzielimy na 8 części. Rozwałkujemy placki ok. 25x30 cm. Wkładamy na blanche pojedynczo i pieczemy ok. 4-5 min w temp 180 stopni.
Krem:
Odlewamy ½ szklanki mleka i rozrabiamy w nim mąki. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mąkę z mlekiem. Gotujemy masę i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem, dodając po łyżce masy. Wlewamy aromat. Placki przekładamy kremem.
Polewa:
Masło roztapiamy z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao. Rozsmarowujemy na cieście. Następnego dnia kroimy i dekorujemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak