Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
mleko 2,5 szklanka
cukier 0,5 szklanki
jabłka 4
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jabłkami

Ryż gotować ok 5 min. we wrzącej wodzie, osączyć i przełożyć do gorącego mleka, gotować 15 min. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, dodać 2 łyżki masła (miękkiego), wymieszać o ostudzonym ryżem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą ryżową. Jabłka obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami ryż i jabłka posypane resztą cukru i cynamonem. Na wierzchu ułożyć wiórki z masła. Piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 12.05.2012 22:40
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak